Vorige week ging ik naar Georgië om te fotograferen voor de projecten van Caritas en Via-passie reizen. Echt een super kans! Door mijn fotografie de verhalen mogen vertellen van de kinderen en de projecten daar. Dat geeft zo’n goed gevoel! 1

Toen mijn moeder hoorde dat ik dit ging doen vroeg ze of ik het leuk zou vinden als ze mee zou gaan. Jaaaa natuurlijk vond ik dat leuk.
We vlogen vroeg in de middag richting Kiev. Daar hadden we een tussenstop en zouden we doorvliegen naar Tibilisi. Het was nog even spannend want we zouden opgehaald worden door iemand van Caritas. We hadden alleen geen nummer en wisten ook niet hoe diegene eruit zou zijn. In het begin stond er dan ook nog niemand maar niet veel later kwam een grote brede man hijgend binnen lopen met een bordje van Cartias.

We kwamen er al meteen achter dat het verkeer hier onwijs chaotisch is. Ik ben het al een beetje gewend van Ghana en Thailand waar het verkeer (vooral in Ghana) ook een puinhoop is. We reden naar onze slaapplek en inmiddels was het al zo’n 3 uur snachts dus gingen we meteen richting bed.

De dagen die volgde hebben we onwijs drukke schema’s gehad. We hebben elke dag 2 tot 3 projecten bezocht van Caritas.

Ouderen opvang
Als oudere in Georgië heb je niet de mogelijkheden die we hier in Nederland kennen. (verzorgingstehuizen) veel oudere leven onder de armoedegrens en leven in huisjes zonder stromend warm water en zonder verwarming. Bij Caritas krijgen deze mensen de gelegenheid om zich te voorzien in hun dagelijkse hygiëne (er is een badkamer aanwezig) en kunnen ze lunchen/dineren. Ook komen ze hier in contact met elkaar wat ook erg belangrijk is. Veel oudere zijn erg eenzaam.

het viel mij op dat deze mensen onwijs positief en vrolijk overkwamen. We konden geen woord met hen spreken omdat ze geen Engels kunnen maar hebben toch een fijn contact met hen gehad. Goed dat Caritas er is voor deze mensen!!!

8

Straatkinderen opvang:
Stap 1 is de opvang voor straatkinderen. Caritas gaat in selecte groepjes de straten op om kinderen te vertellen over deze opvang en de mogelijkheden voor hen. Ze proberen zo dus eigenlijk straatkinderen binnen hun project/traject te krijgen. De verhalen die we hier hoorde over sommige kinderen waren heel heftig en bijna onwerkelijk. Je weet dat deze dingen gebeuren maar als je van zo dichtbij ziet en hoort in welke situatie sommige kinderen zaten of zitten is dat heel erg om te horen.

Woongroepen
Een aantal jaar geleden is er een wet gekomen dat ”kindertehuizen” in Georgië niet groter mogen zijn dan 10 kinderen. Voorheen werden kinderen in groepen van 100 of meer opgevangen. Van een meisje dat ik sprak moet dit verschrikkelijk zijn geweest. Een super regel dus!

In de woongroepen waar wij geweest zijn leven de kinderen onder goede omstandigheden. Goede hygiëne en voldoende te eten voor iedereen. Top om te zien!! De kinderen kunnen blijven tot ze 18 zijn en daarna moeten ze helaas weg. Waar ze dan terecht komen is vaak een vraag, dat is wel erg om te horen. Het is vaak te hopen dat kinderen een opleiding hebben kunnen volgen en kunnen werken om zichzelf in onderhoud te voorzien of dat ze nog ergens familie of vrienden hebben zitten.

Workshops/daycare
Ook organiseert Caritas een soort buitenschoolse opvang voor kinderen uit armere gezinnen. Hier mogen de kinderen komen lunchen en daarna zijn er allerlei workshops georganiseerd waaraan ze kunnen deelnemen. Denk aan: Dansen, weven, solderen. De kinderen hier zijn erg creatief en de dingen die ze hier maken zijn echt prachtig en van zeer hoog niveau. We hebben onze ogen uit gekeken.IMG_9274IMG_9243

De projecten hebben op het moment grote financiële zorgen. Vandaar dat wij in de maanden juni tot augustus dan ook met 30 vrijwilligers uit NL daarheen gaan om ze te ondersteunen. Er wordt van elke vrijwilliger verwacht dat ze een bijdrage doen aan de projecten. Bij deze wil ik jullie dan ook vragen of jullie een kleine bijdragen over hebben voor de projecten van Caritas. Het mag geld zijn maar het mogen ook spullen zijn. Het geld en de spullen komen voor 100% aan bij de projecten! 

Ook vraag ik naar oude maar wel nog goed werkende camera’s. Samen met Kelly en andere vrijwilligers ga ik het project capture our world uitvoeren. Ik zag al dat de kinderen mijn camera heel erg interessant vonden en veel selfies aan het maken waren. Ik wil hen de kans geven hun leven vast te gaan leggen.

In samenwerking met: Via-passie reizen.

(mocht geen herkenbare foto’s gebruiken in combinatie met info over de projecten) Dit respecteer ik natuurlijk! Dus niet alle gemaakte foto’s kon ik gebruiken in dit artikel.

Heb jij een camera? Of wil je doneren in vorm van geld of andere spullen? Neem contact met me op of met 1 van de andere vrijwilligers die in de zomer naar Georgië gaan.
Info@Joyce-fotografie.nl