workDeze vraag wordt me de laatste tijd steeds vaker gesteld. Hoe ben je erop gekomen om fotograaf te worden? En hoe heb je de stap gemaakt om hier geld mee te gaan verdienen? Vaak als ik vertel dat ik eigenlijk SPW heb gedaan krijg ik ook verbaasde gezichten, wat ik overigens wel snap want dat is totaal iets anders!

Ik denk dat ik een jaar of 16 was toen ik voor het eerst ging fotograferen. Ik weet nog goed wat mijn eerste fotoprojectje was. Dit was met een gewone simpele digitale camera van mijn ouders waarmee ik waterdruppeltjes probeerde vast te leggen. De foto’s waren niet veel soeps maar ik kon me helemaal verliezen in waar ik mee bezig was. Ik wist toen ook meteen dat ik wilde fotograferen. Ik wist nog niet wat ik wilde fotograferen maar ik wist wel dat ik het wilde.

Op naar een fotozaak voor een betere camera.  Het liefst had ik meteen een spiegelreflex camera gekocht maar mijn moeder vond het verstandiger als ik eerst voor een compact camera zou gaan. Want ik moest eerst maar eens uitvogelen of ik het wel ECHT leuk vond en of die camera niet na een paar weken in de kast verdween.

Ik ben begonnen met het fotograferen van de natuur. Ik kwam er al snel achter dat dat niet helemaal mijn ding was. Ik ben altijd al iemand geweest die graag met mensen werkt dus ik vroeg mijn vriendinnen voor een fotoshoot. Inmiddels was ik al overgestapt naar de Canon 1000d.

Langzaam begonnen mensen mij te vragen of ik hen op de foto wilde zetten. Ik ben toen begonnen met een klein bedrag daarvoor te vragen. En wat was ik trots met mijn eerste betaalde fotoshoots!  Zo groeide dit steeds verder en verder uit.

En ik heb daarin geweldig mooie ups gehad! Maar ook zeker downs. Dan kwam de faalangst weer even om de hoek kijken. Of frustratie als de beelden die ik in mijn hoofd had maar niet de camera uit kwamen. Tot ik besloot dat het oke is om de tijd te nemen om te leren, dat het oke is als het soms niet helemaal is wat ik voor ogen had. En toen ik besloot om er gewoon helemaal voor te gaan! 

Vaak krijg ik ook de vraag of ik een studie heb gedaan in de fotografie. Maar dit heb ik niet gedaan. De grootste reden daarvoor is is dat ik dan naar de fotoacademie zou willen en dat zoooo onwijs duur is!!! Het zijn particuliere opleidingen dus die prijzen zijn echt niet grappig. Daarnaast merk ik ook dat je door zelf je eigen richting te bepalen je ook een eigen unieke stijl creëert.

Wil jij meer uit jouw fotografie halen? In november komen er weer 2 workshops portret fotografie aan. Hou mijn facebookpagina/blog in de gaten! Wil je hier net iets eerder van op de hoogte gebracht worden? Stuur me dan even een mailtje dan zet ik je bij de mailingslijst! Info@joyce-fotografie.nlworkshop1