Ik sta nu bijna 3 jaar ingeschreven met mijn fotografie bedrijf. Ik heb nooit ergens geleerd hoe ik een eigen bedrijfje run. Het is vooral leren uit de praktijk, vallen en opstaan. Kijken hoe andere fotografen hun business runnen (niet nadoen maar tips uit halen) en vooral doen doen doen. Er zijn wel een aantal dingen die ik deze 3 jaar geleerd heb en deze wil ik graag wil delen en jullie wil meegeven.

10873541_767105043325791_5687322963468356152_o1. Wees niet bang om een redelijke prijs te vragen voor je fotografie.
Het kan vooral in het begin heel lastig zijn om je eigen werk te beoordeling qua prijs. Ook moet je goed bekijken hoeveel tijd je in je werk stopt en op basis daarvan kun je een prijsberekening maken. Wat ik ook deed was kijken bij collega fotografen en overleggen met collega fotografen. Ga geen klein prijsje vragen voor je werk wanneer je al even bezig bent met fotograferen.

Waarom niet?
– Je verpest hiermee de markt voor andere fotografen. Als mensen bij jou voor een lachertje een shoot kunnen komen doen lopen andere fotografen die hun brood hiervan moeten verdienen daardoor shoots mis.
– Maar de andere keerzijde is dat mensen je niet serieus nemen door je spotprijsje. Een shoot voor maar 20 euro? Dat kan nooit goed zijn. Je neemt jezelf en je werk niet serieus dus waarom zouden klanten dat dan wel doen?

Voel je goed bij de prijs die je vraagt.
Ik kies nu zelf voor de gulde middenweg waar ik mij goed bij voel. Dat is wel een heel belangrijk puntje. Voel je goed bij je prijs vraag. Er zijn fotografen die meer vragen voor bijvoorbeeld een Love shoot en er zijn fotograferen die minder vragen. Ik zit er mooi tussen in nu en daar voel ik me goed bij.

2. Specialiseer je
Er zijn zoveel verschillende takken in de fotografie: Bruidsfotografie, love shoots, newborn shoots, familie reportages. Mijn tip is om je te specialiseren. Je kan alles een beetje doen maar dan wordt je nooit echt heel goed in een bepaalde richting. Ik heb mij sinds een jaar gespecialiseerd in het fotograferen van Loveshoots.

Hoe heb ik dit gedaan?
– Heel veel zelfstudie doen. Grote love shoot fotografen bekijken. Hoe doen zij het? Wat zie ik terug in hun foto’s? Hoe komt het dat zij zo succesvol zijn?
– Veel oefenen  en duidelijk laten zien via social media dat je je specialiseert. Meer loveshoots posten, fotogenieke stelletjes vragen of je hen vast mag leggen voor promotie materiaal.
– Het betekend niet dat je nu helemaal geen familie reportages of andere opdrachten meer mag aannemen. Als je hier aanvragen voor krijgt kun je deze gerust aannemen maar je focus ligt vooral op loveshoots, newborns of waar jij je focus dan ook op wil leggen.

3

Hoe kom ik erachter waarin ik mij wil specialiseren?
Dit zal vrij simpel zijn, wat vind jij het leukste om te fotograferen? Nou daar ligt je specialisatie. Ik merkte dat ik heel erg blij werd als ik weer een loveshoot mocht fotograferen en veel uitdaging zag in het mooi kunnen vastleggen van een stel. Het was voor mij dan ook opeens heel duidelijk dat ik mij daarin wilde specialiseren.

3. Vallen en opstaan
Fotograferen leer je met vallen en opstaan.
Als ik even vanuit mijzelf spreek, er zullen moment zijn dat je zelf naar je eigen werk kijkt en denkt neeee dit kan zoveel beter. Dat je even baalt dat je nog niet staat waar je wil staan. Maar dit wordt vaak snel omgezet in motivatie. Je hebt zin om jezelf te gaan verbeteren en je gaat bijvoorbeeld opzoek naar een fotogeniek stel en hen benaderen of je ze vast mag leggen. Of je gaat meteen aan de zelfstudie en leest je in over bepaalde technieken die je onder de knie wil krijgen.

Wanneer je dan vooruitgang boekt of een shoot aflevert of bewerkt waar je echt ontzettend blij en trots op bent dan geeft dit zo’n kick en een fijn gevoel. In dit fijne gevoel blijf je niet altijd zitten, dat kan niet. Daardoor heb je vooral in het begin vaak pieken en dalen. Uiteindelijk als je een bepaald niveau hebt bereikt waar je je goed bij voelt (het kan altijd beter geloof me) dan worden die dalen steeds minder.

4. Don’t give up.
Geef niet op als je even in een dalletje zit. Als je even denkt: Kan ik dit wel? Is dit het wel voor mij? Er zijn zoveel fotografen.

Probeer anders te denken. Waarom zou jij dit niet kunnen? En ja er zijn veel fotografen maar als jij je specialiseert op je eigen manier dan heb jij mensen iets te bieden wat ze bij een ander niet kunnen vinden.

joycefotografiezw

5. fotografie is geen hobby
Wanneer jij serieus bezig bent met fotograferen en je inschrijft bij de kvk dan ben je een ondernemer. Er zullen veel mensen zijn in je omgeving die zeggen: Wat een leuke hobby heb jij! En oh ik maak ook af en toe foto’s van mijn kinderen leuk he? Ja heel leuk! Maar jij hebt van je hobby je werk gemaakt. Jij wil graag een inkomen opbouwen met fotograferen. Dus zie het zelf niet alleen puur als een leuke hobby, zie het als je onderneming, als je bedrijf.

 

5. Geniet
Fotograferen is zo mooi en bijzonder. Je legt iets vast voor mensen waar ze waarschijnlijk nog jaren plezier aan hebben. Eerst zag ik het plezier in de familie reportages niet zo in bijvoorbeeld. Nu ik mijn denkwijze veranderd heb en me meer besef hoe waardevol deze foto’s zijn voor een familie of gezin haal ik er ook veel meer plezier en voldoening uit. Besef wat je mensen meegeeft en hoe belangrijk foto’s zijn.

Deze punten heb ik puur vanuit mijzelf beschreven. Wat ik geleerd heb uit deze 3 jaar van ondernemen. En het mooie is, je bent nooit uitgeleerd. Elke dag leer je weer nieuwe dingen bij.

Wat mijn lijfspreuk is geworden: Geniet van de reis. Geniet van het moment waar je nu staat ook al is dat nog niet waar je uiteindelijk wil komen te staan. De reis er naar toe is net zo belangrijk of nog wel belangrijker als de bestemming zelf.

download