Het ziet er zo leuk en gemakkelijk uit wanneer je mooie en spontane foto’s ziet van stelletjes. Maar het vergt vanuit de fotograaf meer energie dan je misschien zou denken. Bedenk je dat de meeste stellen die je voor je lens krijgt niet gewend zijn aan poseren. In het begin voelen ze zich vaak wat ongemakkelijk en nerveus. Hierbij tips die ik vaak toepas om de spontaniteit en de verliefdheid van het beeld te laten spatten.

3zw

Voorbereiding.
Alles staat of valt met een goede voorbereiden. Zorg dat je goed en fijn contact met het stel hebt gehad voor de shoot. Ik brainstorm vaak via de telefoon of mail zodat ik weet wat voor beelden het stel mooi vindt. Ik wijk echter nooit teveel af van mijn eigen stijl, het stel boekt mij omdat ze mijn werk mooi vinden dus daar houd ik aan vast. Ik sta wel altijd open voor nieuwe ideeën en vind dat juist heel leuk wanneer ze binnen mijn fotografie stijl passen.

Wees zelfverzekerd
Als fotograaf is het fijn als je zelfverzekerd overkomt en weet waar je mee bezig bent. Het stel raakt hierdoor op hun gemak omdat ze zien dat jij ervaring hebt in het omgaan met mensen die onzeker zijn voor de camera. Ik benoem het ook wanneer ik zie dat het stel wat nerveus is. Ik zeg dan dat het normaal is dat ze even moeten wennen voor de camera en dat dat ook helemaal niet gek is. Meestal zie je dan al een opluchting.

3

Bouw de shoot rustig op
Verwacht niet dat de eerste foto die je maakt meteen een top foto zal zijn. Het stel moet even wennen en jij misschien ook. Bouw de shoot rustig op. Geef het stel in het begin poses die vrij gemakkelijk en simpel zijn om even los te komen. Het gaat er nu nog niet eens om of je wel top foto’s maakt, dat komt later wel.

Wees vrolijk en enthousiast.
Ik vind dit een hele belangrijke. Wanneer jij enthousiast bent zal het stel daarin met je meegaan. Wanneer jij dit niet uitstraalt of laat merken zal het stel ook vlakker zijn qua poses en emoties. Laat ook vooral weten wanneer je een mooie foto schiet. Ik zeg zelf vaak zoiets van: ”Wauw supermooi hoe jullie nu staan, hou dit vast”. Laat het dus vooral weten wanneer je een mooie foto maakt zodat het stel meer zelfvertrouwen krijgt.

2luik

Laat tussendoor wat foto’s zien.
Ik laat altijd tussen de shoot door wat foto’s zien. Ik geef bijvoorbeeld ook aan welke pose of emotie ik heel mooi vind en als ik de foto niet precies krijg zoals ik hem wil laat ik soms ook even zien waarom niet. Het is dan veel handiger voor het stel om te zien wat ze kunnen veranderen of hoe ze er juist wel mooi op staan.

2luik1Zet het stel voor het blok.
Dit klinkt misschien helemaal niet leuk of aardig en ik ervaar dat een stel dit ook altijd vrij lastig en spannend vindt. Maar ik merk ook dat ik uit deze momenten bijna altijd juist de mooiste foto’s haal. Ik zeg het stel dat ik 10 foto’s achter elkaar ga knippen, op elke foto wil ik een verandering zien. Dus elkaar aankijken, lachen, een kus. Het maakt niet uit! Ik zeg er ook altijd bij dat ze zich even niet op mij moeten richten en ook niet teveel moeten nadenken over hoe ze op de foto staan. Misschien zijn er dadelijk 8 foto’s niet mooi en zitten er 2 hele mooie foto’s bij. Dan gooien we die 8 gewoon weg en die 2 toppers worden nabewerkt. Missie geslaagd!

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben.  Heel veel succes en plezier bij het maken van een loveshoot reportage.