IMG_1679

Het is bijna zover. Morgen is het.. Sinterklaas avond. Ik vind het een heerlijke tijd van het jaar maar ik moet toegeven ik vind het best lastig. Al dat snoepgoed. Pepernoten, schuimpjes. Vooral nu vind ik het leuk en handig om gezonde alternatieven te zoeken. Wil je toch genieten van lekker eten op 5 december maar wel een beetje verantwoord? Dan is dit receptje voor suikervrij gevuld speculaas perfect voor jou.

Wat heb je nodig?

Voor de amandelspijs

IMG_1659

250 gram amandelmeel
100 ml honing
1 eetlepel citroen sap
1 ei

Voor de speculaas

IMG_1656
25 gram amandelmeel
275 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram kokosbloesem suiker
30 gram speculaas kruiden
150gram kokosolie
75 ml amandelmelk
2 theelepels kaneel
1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
snuf zout

Hoe maak je de Speculaas?
1. Doe het amandelmeel, zelfrijzend bakmeel, kokosbloem suiker, speculaas kruiden het kaneel en het zuiveringszout ik een grote kom. Smelt de kokosolie even in de magnetron en doe dit ook in de kom samen met de amandelmelk. Voeg nu een snuf zout toe.
2. Kneed dit beslag even tot een bal.
3. Maak er nu 2 verschillende plakken van, van dezelfde grote. Deze mogen nu 2 uur in de koelkast rusten. Tip; maak nu al de plakken, ik deed het nadat het deeg uit de koelkast kwam maar dit was heel lastig te doen omdat het deeg helemaal hard was geworden.

IMG_1658

Hoe maak je de amandelspijs?
4. Maak wanneer het deeg bijna uit de koelkast kan het amandelspijs.
5. Doe alle ingredi├źnten in een kom en mix dit even goed door. Kneed het daarna nog even door tot je een egaal beslag krijgt.

IMG_1661

6. Nu mogen de 2 speculaas plakken uit de koelkast en even 15 minuten in de oven.
7. Haal de plakken uit de oven en doe op 1 plak het amandelspijs. Doe de andere plak heel voorzichtig daarboven op. Let op; het speculaas is heel brokkelig.
8. Bak nu nog eens 20 minuten tot het mooi bruin geworden is.

IMG_1685

IMG_1678

Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas avond toe :)! Of je er wel of niet iets aan doet deze speculaas is altijd goed. Hee ik ga nog rijmen ook.

Liefs Joyce